Zonnescherm

Zonnescherm van Rozal
Er zijn diverse technieken voor het weren van zonlicht. Een van de populairste manieren is het gebruik van een zonnescherm. Dit type zonwering maakt gebruik van textiel en kan handmatig of met behulp van een elektromotor op- of neergehaald worden.

De markies is een type zonnescherm dat al meer dan 150 jaar in Europa toegepast wordt en daarmee ook een van de eerste soorten zonneschermen. Bij dit soort worden ook de zijkanten bekleed met doek, wat deze zonneschermen bijzonder effectief maakt. Dit zonnescherm heeft als het uitgeklapt is vanaf de zijkant bekeken de vorm van een kwart cirkel.

Tot de zonneschermen behoort ook het type uitvalscherm. Dit zonnescherm – ook wel vensterzonwering genoemd – bestaat uit een kap en een doekbuis. Aan de doekbuis is een doek van acryl dat met behulp van twee armen tot meer dan 90 graden kan zakken.

Knikarmschermen zijn zonneschermen die sterk vergelijkbaar zijn met uitvalschermen. In dit type zonnescherm bevinden de armen zich echter op dezelfde hoogte en in dezelfde cassette als het doek, bewegen de armen horizontaal en maken deze een knikbeweging wanneer het zonnescherm ingeklapt worden.

Screens zijn zonneschermen die plat en verticaal over het oppervlak schuiven. Dit zonnescherm lijkt op een rolluik en wordt ook wel vlakhangende zonwering genoemd. Het doek loopt tussen twee zijgeleiders, wat er voor zorgt dat dit type zonnescherm redelijk windvast is. Sommige van deze zonneschermen kunnen volgens richtlijnen windkracht 7 weerstaan.

Direct informatie